BH-maat berekenen? Gebruik onze handig BH-meter!

Heel wat vrouwen kennen hun bh-maat niet, en lopen daardoor rond met een slecht passende bh. Dat is ook niet zo vreemd. Het is namelijk niet eenvoudig om uw BH-maat te berekenen, al helemaal omdat er heel wat foute informatie rondgaat. Bovendien verandert uw BH-maat een aantal keer tijdens uw leven. De maat die u een paar jaar geleden had, is misschien vandaag niet meer de juiste. Welke de juiste BH-maat is voor u? Dat ontdekt u hier, dankzij onze handige BH-maatcalculator. Deze laat toe om de juiste BH-maat te berekenen.

BH-maat berekenen: let op het etiket!

In België komt u zowel de Europese (EU) als de Franse (F) maat tegen. Deze staan beide op het etiket vermeld, dus vergis u hier niet, bij het kiezen van een BH. De Franse maat is het cijfer van de Europese maat, vermeerderd met 15, Lekker gemakkelijk om te rekenen dus. De meeste Belgische handelaars gebruiken standaard de Europese maat.
In onze webshop zal u ook steeds de Europese maat zien. De beha-maat bestaat uit een cijfer (85) en een letter (C). Het cijfer staat voor de borstomtrek (omvangs- of bandmaat). De letter staat voor de cupmaat.  De letter in de maat is een indicatie voor het volume van de boezem, en heeft gevolgen voor de diepte van de cup, en de breedte van de beugel onder de cup.

Hoe berekent u uw bh maat?

We spreken van borstonderwijdte en borstbovenwijdte. De borstonderwijdte bepaalt het cijfer van uw behamaat. De combinatie van de borstonderwijdte en de borstbovenwijdte bepaalt de cupmaat.

De borstonderwijdte:

  • leg de meter rond je bovenlichaam vlak onder je borsten
  • meet de omvang van je borstkas terwijl je de meter goed strak houdt.

De bortsbovenwijdte:

  • Leg het meetlint op je borsten ter hoogte van je tepels.
  • Meet de omvang, perfect zou zijn, als je de glooiing van je borst mee kunt meten (het decolleté).Dus ook tussen de borsten meten, duw met je vinger de lintmeter  tot tegen het borstbeen

Bereken je bh-maat

Bereken je maat:
Omtrek onder de borst: cm    
Borstomtrek: cm

Uw maat is:  

Hoe weet je dat je niet de juiste BH-maat draagt?

  • Rug. Het rugpand is het belangrijkste bij een BH, het zorgt voor 90 procent van de steun. Het is dus belangrijk dat dit goed zit. Als uw BH aan uw rug naar boven kruipt, draagt u een BH met een te grote omtrek. Bij de juiste maat zit de sluiting op uw rug op dezelfde hoogte als de beugels en komt het onder uw schouderbladen. 
  • Beugels. Het middenvoorstuk moet tegen uw borstbeen komen en dus niet zweven, en de beugel moet ver genoeg onder uw oksel komen. Bij een goede BH zitten de beugels comfortabel enprikken of knellen ze niet.
  • Schouderbandjes. Als deze afzakken moeten ze iets strakker getrokken worden of staan ze te ver naar buiten. In dat geval kunt u kiezen voor een BH met gekruiste bandjes of een ander model. De schouderbandjes moeten aangepast zijn aan uw lichaam, dus bij grotere borsten kiest u het best voor bredere bandjes. Als de bandjes in de schouders snijden kunt u eventueel siliconenpads gebruiken om de druk beter te verdelen, of kiezen voor gekruiste bandjes. 
  • Cups. Die moet mooi gesloten zijn. Als de cup kreukelig is of niet goed sluit is hij te groot. Als uw borsten boven de cups uit komen is hij te klein. Als ze onder de cup uit komen, is de omtrek te groot

Wanneer hebben we een slecht passende bh?

Cups gapen uit of zorgen voor rimpels.

Wanneer er ruimte is tussen de cup en de bovenkant van je borsten, zijn deze cups te groot. Hier kiezen we dan best een kleinere cupmaat.

De cups puilen uit.

Je borsten moeten comfortabel zitten, ze mogen niet worden samengedrukt. Wanneer ze uitpuilen, kan je best een grotere cupmaat kiezen.

De zijkanten puilen uit.

Wanneer je voelt dat je borsten aan de zijkant tevoorschijn komen, dan gaan je borsten meer naar de zijkanten. Hier kan je beter een ander bh-model kopen.

De band kruipt omhoog.

Wanneer de rugband verschuift, komt dit omdat de band waarschijnlijk te groot is of dat deze losser is geworden door het dragen ervan.. Dit passen we voor je aan.

De band staat te strak.

Wanneer de band te strak zit en in snijdt, is deze band te klein. Je kan dan voor een maat groter gaan, vraag ons hier best advies.

Ruimte tussen midden BH en je ribbenkast

Bij ruimte tussen de brug van de BH en je borsten, kan je best een grotere cup maat proberen.