fbpx

Welke bh-maat heb ik nodig?

Zit jouw bh niet zoals het hoort?

Een oncomfortabele bh kan je hele dag verknoeien. Je denkt nog maar aan één ding: het moment waarop je die kwelduivel kunt uittrekken.
Maar wat als je bh past als gegoten? Dan voel je je zelfverzekerd en goed ondersteund. En dat zie je meteen! Daarom is het zo belangrijk om te weten welke bh-maat je precies nodig hebt.
MarieFleurtje en lingerie-expert Marina legt in deze blog uit waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe bh.

Blogberichtje van: Marina

Welke bh-maat heb ik exact nodig?

Marina is dé bh-kenner bij MarieFleur en helpt je dus ook graag bij het bepalen van welke bh-maat je hebt. Dat doet ze op basis van een aantal kenmerken:

 • de omtrek onder en op de buste – De omtrek biedt het meeste steun aan een bh. Te brede of te smalle modellen kunnen tot een verkeerde pasvorm leiden.
 • de diepte van de cup – Traanvormig of rond? De vorm van je cup maakt een groot verschil. Wat mooi is voor de ene buste, werkt minder goed voor de andere.
 • de bandjes van de bh – Wanneer je een zware buste hebt, kies je best voor wat bredere bandjes. Die snijden minder in je schouders.

Een probleem van formaat

Wist je dat maar liefst 85% van de vrouwen rondloopt met de verkeerde bh-maat? De kans is dus groot dat ook jij een bh draagt die niet goed zit. Wanneer je een nieuwe bh koopt, is het dus aan te raden een experte in te schakelen om alles nauwkeurig op te meten.

Welk model van bh is voor jou weggelegd?

Heb je een wat grotere boezem? Een comfort-bh heeft geen beugel en is daarom prima geschikt voor dames met een grotere buste. Alles past er netjes in en dubbele randjes worden mooi weggewerkt. Een comfort-bh heeft een betere drukverdeling op de schouders, buik en rug.

Een spacer-bh is dan weer een model dat zich bevindt tussen een voorgevormde en traditionele bh. Dit type bh omvat mooi de buste en heeft bandjes aan de binnenkant, waardoor ze niet kunnen afzakken. Deze bh heeft een soort van luchtlaagje of mousse tussen de verschillende lagen waardoor deze uitermate aangenaam is om te dragen. 

Verder zijn er nog modellen als de push-up en de racerback, een model dat vaak voorkomt in de collecties van Marlies Dekkers. Die zijn echter niet voor iedereen weggelegd.

Een goede strapless bh heeft de volgende eigenschappen: 

 • de rug is hoog genoeg;
 • het model zit strak genoeg;
 • de cup moet diep genoeg onder de buste gaan. 

Op zoek naar een specifiek type bh? Vraag dan zeker raad aan Marina!

Wat is er nog van belang bij je zoektocht naar de juiste bh?

Wanneer je weet welke bh-maat je draagt, kan je gerust zelf op zoek naar een nieuwe bh. Marina geeft je graag nog vijf aandachtspunten mee als geheugensteuntje:

 1. Ga nooit bh-shoppen wanneer je ongesteld bent. Je buste wordt groter of kleiner naargelang het moment in je cyclus en de kans is dan ook groot dat je de verkeerde maat meeneemt.
 2. Pas bh’s in de meest losse stand. Wanneer je bh na verloop van tijd wat uitrekt, kan je hem nog gemakkelijk in een standje vaster dragen.
 3. Was je bh steeds volgens de aanbevolen voorschriften en steek hem altijd in een speciaal waszakje. Zo zal de pasvorm van de cups niet veranderen na een paar wasbeurten. 
 4. Een bh mag niet omhoog kruipen, maar ook niet te strak zitten. Een handige tip? Schuif twee vingers onder je bh-bandje om de maat te bevestigen. 
 5. Zowel het middenstuk (de brug) als de cup moet mooi aansluiten. Dit kan heel sterk per merk verschillen. Pas verschillende maten om te testen waar je buste het beste in wordt ondersteund.

Help! Mijn bh-bandjes zakken altijd af

Heb je regelmatig last van afzakkende bh-bandjes? Wanneer je eenmaal de juiste bh-maat hebt gevonden, merk je dat dit probleem meestal verholpen is. Toch kan het zijn dat als je smalle schouders hebt, je bandjes nog wel durven afzakken.

Deze kleine trucjes kunnen je helpen:

 • een siliconen antislipkussentje waar je bandje op kan rusten;
 • een clip (let op: dit kan je bh uit de vorm trekken);
 • een siliconen prothese voor één van je borsten.

Bij die laatste optie staat Marina graag even stil. Niet elke vrouw heeft immers een symmetrische buste en vaak zijn ongelijke borsten een spelbreker bij het vinden van de juiste bh. 

Onze gekwalificeerde bandagiste Ann specialiseert zich in deze protheses, voor zowel dames die een borstoperatie ondergingen als dames met een aangeboren ongelijke buste. Bij haar voel je je meteen op je gemak en zij zal je vakkundig verder helpen. 

Een extra voordeel? Deze protheses worden gedeeltelijk terugbetaald door je ziekteverzekering wanneer je een voorschrift hebt.

Bereken zelf je bh-maat

Ga je graag zelf aan de slag om te weten welke bh-maat je nodig hebt? Maak gebruik van onze handige bh-maatcalculator en ontdek welke bh-maat je nodig hebt aan de hand van de borstonderwijdte en de borstwijdte. Heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk!

Niet zeker welke bh-maat je nodig hebt? Marina helpt je met veel plezier verder! Maak een gratis afspraak en geniet van een gepersonaliseerd shopmoment bij MarieFleur.

Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden en familie!