fbpx

De best ademende stofjes om in de zomer te dragen


Kijk jij ook al halsreikend uit naar de zomer? Zonnige dagen, frivole outfits en vrolijke kleurtjes: laat die zwoele vibes maar komen! Om echt zorgeloos te kunnen genieten van de warme temperaturen, zijn ademende stoffen een absolute must. In dit artikel legt MarieFleurtje Katrijn uit welke materialen je het best draagt voor een optimaal draagcomfort tijdens de warme zomermaanden.

Blogberichtje van: Katrijn

De best ademende stoffen uit natuurlijke materialen

De meest luchtige, ademende stofjes zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn soepel, voelen licht aan en zorgen ervoor dat je minder transpireert.

Dat komt omdat de binding van het weefsel bij natuurlijke vezels garant staat voor een optimale luchtdoorlatendheid. Dit in tegenstelling tot synthetische stoffen, die de huid vaak verstikken en geurtjes vasthouden.

Katoen

Een eerste topper in ons lijstje is katoen. Deze ademende stof laat je lichaamswarmte door de stof heen gaan. Bovendien is het een licht materiaal dat zacht aanvoelt en mooi om je lichaam drapeert. 

Een bijkomend voordeel van katoen is dat het je minder zweet en minder snel last hebt van geurtjes. Een klein nadeel is dat katoen iets meer vocht vasthoudt dan andere stoffen.

Linnen

Het ideale zomerstofje bij uitstek is linnen. Licht, luchtig en oneindig combineerbaar. Het is ongetwijfeld de meest verkoelende stof van allemaal! Linnen dankt zijn verkoelende eigenschappen aan de lage draaddichtheid van de structuur. Om even te vergelijken: bij katoen is dat 200 en meer, bij linnen is dat 80 tot 100.

Linnen biedt als extra pluspunt dat eventueel vocht snel verdampt, zodat ongemakken tot een minimum beperkt worden.  

Dit natuurlijke stofje is ook erg duurzaam en gaat jaren mee. Daarom vind je bij MarieFleur veel uiteenlopende stuks gemaakt uit linnen: van hemdjes die je sportief kan combineren met een jeans over klassevolle bolero’s tot feestelijke kleedjes. 

Viscose

Viscose bestaat uit heel kleine celstructuren van houtpulp die op een iets kunstmatigere manier tot viscosedraad wordt gesponnen. 

Doordat het meer wordt bewerkt met chemische materialen is het geen 100% natuurlijk materiaal. Het biedt wel dezelfde eigenschappen:

  • ademend;
  • neemt goed vocht op;
  • aangenaam, zacht gevoel.

De best ademende stoffen uit dierlijke materialen

Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook dierlijke materialen bieden ademende eigenschappen die je in de zomer best kan gebruiken. 

Zijde

Zijde behoort tot het duurdere segment, maar is zijn prijs meer dan waard. Deze stof wordt gesponnen door de zijderups en is van een superieure kwaliteit. Ook heel geschikt om je outfit een feestelijke toets te geven!

Bovendien is het geschikt voor elk seizoen, want dit materiaal past zich aan aan je lichaamstemperatuur: fris in de zomer, warm in de winter. Een optimaal draagcomfort het hele jaar door? Dan zit je zeker goed met zijde. 

Merinowol

Wol in de zomer? Klinkt een beetje gek, maar merinowol is dan ook niet zomaar een standaardtype wol. 

Merinowol voelt superzacht aan en prikt niet, en bestaat uit ademende vezels die vocht opnemen om daarna te verdampen. Dankzij z’n temperatuurregulerende eigenschappen is ook dit materiaal heel luchtig in de zomer en lekker warm in de winter.

Verkoelende tips voor je zomeroutfits

Naast het kiezen van ademende, luchtige stoffen, heeft Katrijn ook nog enkele algemene outfittips die je tijdens de zomer kan toepassen:

  1. Draag losse modellen die soepel om je lichaam vallen.
  2. Vermijd zwarte kledingstukken.
  3. Ga voor leuke printjes als je snel transpireert. Transpiratie valt sneller op bij effen stoffen. 

Hulp nodig bij het samenstellen van een luchtige zomeroutfit? Boek jouw favoriete MarieFleurtje voor gratis professioneel advies op maat!

Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden en familie!